Burun Estetiği

Burun Estetiği Nedir?

Burun estetiği; kişinin burnunda, doğuştan veya sonradan oluşan eğri, kemerli veya düşük görüntünün giderilmesi, hem dışarıdan hem içeriden simetrik bir görüntü oluşturulmasıdır.

Bu operasyon sırasında, aynı zamanda hastanın sağlık sıkıntıları da giderilir. Hastanın burun kanalları açıldığı için, nefes alması daha rahat hale gelir.

Düzgün yapılmış bir burun estetiğinden sonra; hastanın burnu, yüzü ile uyumlu olmalı; nefes alışı rahatlamış olmalı ve yeniden şekillendirilen burun, doğal durmalıdır. Kişinin yüzüne hiç yakışmayan bir burun şekli, yüz ifadesinin tamamen değişmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple estetik burun operasyonları, deneyimli doktorlar tarafından yapılmalıdır. 

 

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?



Burun estetiği operasyonları, burun da oluşan anatomik defarmosyon veya sonradan oluşan kaza, düşme, darp gibi travmalar sonucunda oluşan burun eğriliklerini düzeltmek için yapılan bir estetik operasyondur. Burun bu deformasyonlar nedeni ile nefes almakta zorlanır. Ülkemizde burun deformasyonu sorununa oldukça sık karşılanmaktadır bu nedenle burun estetiği ameliyatı en çok talep edilen ameliyatlardan biridir. Burun estetiği şahsa münhasır bir operasyondur. Günümüzde estetik cerrahlar burun estetiği operasyonlarında sadece burundaki eğrilik veya deformasyonları düzeltmekle yetinmeden yüz hatlarına yakışır bir burun olmasını da göz önünde bulundururlar. Çünkü burnun yüzdeki duruşu, çizgileri, kemikleri, açısı, dudakla mesafesi her kişi de farklıdır.

Burun estetiği operasyonları iki türlü yaklaşımdan oluşmaktadır.

Bunlar:
    Açık yaklaşım
    Kapalı yaklaşım

Burun estetiği operasyonlarında iki teknik de uygulanmaktadır fakat kapalı yaklaşıma kıyasen açık yaklaşım popülerlikte açık ara daha fazla tercih edilmektedir. Her iki teknik de de başarı elde etmek doktorun deneyimi, marifeti ve doğru bir estetik bakışına sahip olması ile mümkündür. İki tekniğinde hem avantajları hem de dezavantajları mevcuttur. Doğru bir tespit yapmak gerekirse, yapılması gereken ameliyatın başarılı ve isabetli olması, operasyonun insizyon türünden çok çok daha mühimdir.

Burun estetiği ameliyatında ilk adımda ne yapmalıdır?

Operasyon öncesi ilk görüşme:
Hasta bizzat estetik cerrah ile görüşmeli asistanı veyahut başka bir görevli ile değil direk operasyonu yapacak estetik cerrah ile konuşmalıdır. Hasta kendini ve nasıl bir burun istediğini doktoruna detaylıca anlatmalıdır. Estetik cerrah kişinin isteklerinin makul olup olmadığını kişinin istediği burnun kişinin yüzüne yakışıp yakışmayacağını değerlendirir ve hastanın kendisine yakışacak yüz hatları ile uyum sağlayacak burun yapısını bilgisayar ortamında veya fotoğraf olarak kişiye gösterir. Burada amaç kişinin operasyon sonrasında kendi burnunun nasıl olacağı noktasında kişiye fikir vermektir. Herhangi bir psikolojik sıkıntı söz konusu olmaması için mühimdir.

Burun estetiği ameliyatında tam olarak neler yapılır?

Burun estetiği ameliyatları genel anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Ameliyata başlandığında her hangi bir komplikasyon gelişmez ise aşağı yukarı 2 saat içerisinde operasyon tamamlanır. Operasyon öncesi hasta herhangi bir komplikasyon gelişmesin için her cerrahi işlem öncesi olduğu gibi bir takım tetkiklerden geçirilir. Açık ve kapalı yaklaşım olarak ikisi de rinoplasti tekniği ile uygulanabilmektedir. Genel olarak hemen hemen tüm cerrahlar açık yaklaşım rinoplasti tekniğini kullanmaktadır.

Açık rinoplasti işleminde burnun uç bölgesinden kesiler ve iç kısmından kesiler açılır. Açılan bu kesilerden burun uç kısımlarındaki kıkırdaklar düzeltilebilir ve hastanın istediği şekil kolayca uygulanabilmektedir. Bu kesi türü ile yapılabilecek işlemleri şöyle de sıralayabilmek mümkündür:

    Burun uç kısımındaki kıkırdak dokusundaki deformasyonlar ve ya istenilen burun uç kısmı açık rinoplasti ile mümkündür
    Burnun yukarı kısımlarındaki kıkırdaklardaki deformasyon ve ya şekil bozukluklarının giderilmesi
    Gerekli olduğu durumlarda burundan alınan kıkırdaklar ile buruna eklenerek şekil verilebilir
    Burun kemeri törpülenerek istenilen miktara getirilir. Kemikler birleştirilerek burun da daraltma gerçekleştirilir.
    Nefes alma problemlerine neden olan tüm sorunlar ortadan kaldırılırBurnun orta bölümündeki eğrilikler konka hipertrofisi veya septum deviasyonu ( burun eti) düzeltilir.

Burunun hem sağlık hem de estetik açıdan yapılması gereken tüm müdahaleler açık rinoplasti tekniği ile yapılabilmektedir.

Burun estetiğinde ameliyatında minimum tampon dönemine merhaba!

Önceden yapılan burun estetiği ameliyatlarında gayet eski teknolojik aletler kullanıldığı için ayrıca bu alanda öğretilen bilgi de sınırlı olduğu için bu ameliyatlarda burun içerisine oldukça uzun ve sıkıntı veren tamponlar yerleştirilirdi. Bu durumda operasyonu sonrasında hastanın hem nefes almasını güçleştirir hem de tamponun çıkarma işlemi biraz uzun sürdüğü için bu durum hasta için işkenceye dönüşürdü. Bu durumda burun estetiği yaptırmak isteyip de korkan çekinen hasta sayısında bir hayli etkili olurdu.

Zamanla her geçen gün gelişen bilimsel ve teknolojik imkânlar ile tamponların boyutları gün gün küçülerek bu operasyonların daha kolay ve daha az acısız hale gelmesi gözlemlenmiştir. Günümüzde ise gelişen son teknoloji ile birlikte artık burun estetiği ameliyatlarında buruna yerleştirilen tamponların boyutları mimimum seviyeye indirilmiştir. Böylece operasyon sonrasında hasta hem kolay nefes alabilmekte hem de bu tamponların çıkarım sürecinde canı yanmamaktadır. Burun estetiği operasyonu sonrası hasta için bir kabus olmaktan çıkarılmıştır.

Burun estetiği ameliyatları arasında tamponsuz ameliyat yöntemi

Tampon kullanılmayan burun estetiği ameliyatlarında burun içerisinde burnun orta kısmındaki hat boyunca karşılıklı dikişler ile iki kısımda birbirine yakınlaştırılır. Böylece yapılan bu dikişler tamponun yaptığı işlevi görmüş olurlar. Bazen de bu duruma ek olarak slikon da eklenebilir. Böylece burun içerisinde yapışıklık olmaması da engellenmiş olur.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında neler olabilir?

Burun estetiği ameliyatı kolay bir ameliyat olup ameliyat sonrasında aynı gün hastaneden çıkabilirsiniz. Ancak arzu ederseniz bir gün hastanede yatmayı tercih edebilirsiniz. Her ameliyat sonrasında ağrı olduğu için kişiler burun estetiği ameliyatı sonrasında da hemen ağrı hissedilecek sanırlar ve endişe duyarlar. Oysa burun estetiği ameliyatı sonrasında beklenildiği gibi kişi de ağrı olmaz. Çünkü ameliyat kıkırdağı çevreleyen zarın ve kemiğin altında yapıldığı için üstelik operasyon anında da lokal anestezi ile yapıldığı için operasyon sonrasında hastanın ağrı hissetmesi söz konusu değildir.

Burun estetiği ameliyatından sonra yanaklarda şişlikler oluşması normal midir?

Burun estetiği ameliyatlarında her ameliyat sonrasında olduğu gibi bir takım beklenen tepkiler oluşması gayet normal bir gelişmedir. Bunlar en fazla 15 gün içerisinde ortadan kaybolabilen normal ve beklenen tepkilerdir. Bunlar:

    Yanaklarda oluşan şişlikler
    Gözaltı torbasında oluşan şişlikler
    Göz kapaklarında oluşan morluklardır. Göz kapakları oldukça hassas olduğu için en ufak bir çarpma da bile morarabilmektedir.

Bütün bu tepkiler en geç iki hafta içerisinde yok olmaktadırlar.

Ameliyat sonrasında ilk randevu bir hafta sonrası içindir. Aradan geçen bir haftada kişi kendini biraz toparlamıştır. Birinci haftanın sonunda burundaki alçı atel çıkartılır. Hala burundaki ve yanaklardaki gözaltı torbalarında ki şişlikler durmaktadır. Bu şişlikler ancak 15 gün içerisinde geçmektedir. Morluklar ise gitmiştir. Genelde ameliyattan sonraki ilk bir ayın bitiminde hasta normale dönmektedir. İlk bir yıl içerisinde de burun bütünüyle tam olarak yerine oturmuş olur.

Burun Estetiği Ameliyatı Ardından Oluşabilecek Komplikasyonlar

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi operasyonun başarısı o operasyonu yapan cerrahın deneyimi ve el becerisi ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle cerrah ne kadar iyi olursa ameliyat sonrasında komplikasyon olma ihtimali o kadar düşük olur. Ancak bütün bütün risk yok demek mümkün değildir. Bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi her zaman sürpriz bir risk oluşma ihtimali mevcuttur. Bir burun ameliyatında oluşabilecek risklerden bahsedecek olursak şöyle sıralayabiliriz.

    Enfeksiyon oluşumu
    Burun kanamaları
    Anestezi kaynaklı riskler
    Burun sırtında oluşan damarlanmalar

Burun estetiği ameliyatlarında herhangi bir iz kalma durumu söz konusu değildir. Ancak burun deliklerine yapılacak her hangi bir müdahale (küçültme)de bazen çok az da olsa iz kalabilmektedir. Ancak burun ameliyatlarında estetik cerrahlar bu alanda daha başarılı işler çıkarabilmektedirler. Estetik cerrahlar bu gibi sorunlarda kapalı ameliyatı tercih ettiklerinden iz kalma riski hemen hemen hiç yok gibidir.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında oluşabilecek riskler nelerdir?

Burun estetiği ameliyatları sonrasında her hangi bir risk ile karşılaşmak olası bir durumdur. Alanında uzmanlaşmış en tecrübeli estetik cerrahların yaptıkları operasyonlarda bile çeşitli riskler oluşabilmektedir. Bu alanda istatiksel bir rakam vereceksek her 10 hastadan birinde risk oluşabilmektedir. Bu tür durumlar ile karşılaşınca kişinin psikolojisinin bozulmasına hiç gerek yoktur. İkinci bir operasyon sonrası kişi memnun olacaktır. Çünkü genellikle 2. Operasyon sonrasında başarıya ulaşılmaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatı Ardından Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

        Doktorun önerdiği miktarda sıvı alınmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Ayrıca dudaklar kuru kalmamalıdır. Sürekli bir bez yardımı ile ıslatılmalıdır.
        Buruna koyulan tamponlara oldukça dikkat edilmeli ve yerinden kıpırdatılmamalıdır.
        Doktorunuzun söylediklerine dikkat edip yalnızca doktorun verdiği ilaçları kullanmalı ekstra ilaç almamalıdır. Alınması gereken ilaç var ise ve şart ise bu doktorunuzun iznine bağlı olmalıdır.
        Uyurken başı sadece dik tutarak uyumalıdır
        Yumuşak bir diş fırçası kullanmak gerekir
        Burunu korumalı herhangi bir yere değmemesine özen göstermelidir
        Takılan alçı ateli sadece hekim çıkarmalı bunun haricinde kişi dokunmamalıdır
        Burundan gelen açık pembe sıvı az az kanama olabilir. Fakat durmayan bir kanama olduğunda doktora gidilmelidir
        Operasyon sonrasında kan basıncını yükseltecek hareketlerden kaçınılmalıdır
        Burun sargıları açıldığında havaya doğru kalkık bir burun görülebilir bunda sıkıntı yoktur. Daha sonra zamanla inecektir.
        Güneşten iki ay süreyle korunmalıdır
        Üst dudak ve burun çevresinde geçici uyuşukluk hissedilebilmektedir. Bu durum gayet doğal bir durumdur.
        Burun ameliyatı sonrası psikoloji bozulup depresyon gibi bir hal alabilirsiniz bu durum burnunuzdaki tıkanıklıktan kaynaklanabilir. İyileşme sürecinin uzun olması normal hayatınızın etkilenmesinden kaynaklanabilir. Bu durum ise 6 ila 12 ay içerisinde tamamen geçecektir.